Bakina kuhinja – kako se pravi sok od zove

Bakina kuhinja –  kako se pravi sok od zove

 
 
Potrebno je: 
40 cvetova
2 kg šećera
10 gr limuntusa
5 l vode
1 limun
 
Priprema:
Zovu beremo obavezno minimum 5 dana nakon poslednje kise da bi bila puna polena.Bez mnogo treskanja cvetove beremo bez listova i odlazemo u kesu .
Sud u kome ćemo praviti sirup ne mora biti termo otporan, sadržinu kese uspemo u sud istresajući polen koji se sigurno posuo unutar kese.

 

Šećer zajedno sa limuntusom otopimo na šporetu sa oko dve litre vode.Kada se šećer potpuno otopio sud skidamo sa vatre i dodajemo mu oko litar hladne vode da mešavina ne bi bila prevruća i sve prelivamo preko unapred pripremljenih cvetova.Cetove promešamo i dodamo još dve litre vode i jedan dobro opran limun nasecen zajedno sa korom na kriške.Sud potom zatvorimo i ostavimo na mračnom mestu da odstoj 24 h.

Pre ceđenja ručno vadimo cvetove i limun cedeći iz njih svu tečnost.Sirup ćemo naj lačše ocediti koristeći tetra pelenu koju smo iskuvali u čistoj vodi.Sirup potom odlažemo u plastične flaše i skladištimo u zamrzivač.
Nakon odmrzavanja sirup se uz držanje u frižideru može koristiti oko 7 dana s tim da kad sok od zove počne da reži i dalje može da se pije i jako je ukusan sa svojim specifičnom gaziranošću.

Izvor: recepti.zena.blic.rs