Bakina kuhinja – krofne

Bakina kuhinja – krofne

 

Krofne su najomiljeniji kolači dece,to pravim to im je i ručak i večera ništa drugo ne dolazi u obzir. Pa kako i nebih kad su ove krofne zaista sjajne. Testo je penasto i barušasto a kad se prže same se okreću u ulju. Probajte nije teško, a  najveća zahvolnost će Vam biti radost vaše dece …                                                     


Potrebno:


100 ml jogurta

200ml. mleka

500 brašna /meko/
2jaja
kocka kvasca /svežeg/
kašika šećera
1/2 kašičice soli
 korica limuna
 šećer u prahu sa posipanje + 1 vanila
300 ml ulja za prženje


Priprema:


Kvasac potopiti u malo toplog mleka sa kašikom šećera i izmešati.  U plastičnu vanglicu umutiti malo cela jaja, pa dodati smlačeno mleko,jogurt, koricu limuna dobro trsto izraditi i dodati brašna ostataka da bude mekano ne kao za hleb. Pokriti folijom i krpom i ostaviti na toplo da naraste. Premesiti dva puta. 

Testo razvući na malo pobrašnjiven sto oko prst debljine. Poslužavnik malo namazati uljem pa čašom vaditi krofne na njega. Pokriti opet folijom i krpom i ostaviti 20 min. na toplom da opet malo narastu. Narasle   krofne pržiti u šerpi i stavljati ih tako da ono što vam je bilo gore okrenute sad  dole u ulje. Obavezno smanjite ringu i pržite na pola jačine (ja to pržim na plinu) Čim ih stavite u šerpu pokrite poklopcem.

 Okrećite kad  je donja strana pržena i sad nemojte pokrivati. Ako Vam krofne imaju venac znajte da ste uspeli i da su narasle baš onako kako treba. Pospite prah šećerom ili prelite čokoladom Sladite se!
Prijatno dragi moji!