Kad jednom probate ove hlebčiće na mleku  zaboraviće te pekaru

 

Potrebno je:
300 ml mleka ili vode
15 gr svežeg kvasca
2 kašike maslinovog ulja
1 kašičica šećera
500 gr brašna
soli
 
Priprema:
U mlako mleko rastvoriti kvasac, dodati šećer promešati i sačekati da zapeni. Dodatiu ulje brašno i so i sve rukama izmesiti ili mikserom.
 Testo ne sme biti tvrdo, srednje više mekše. Ako vam je testo tvrdo dodajte malo mleka. Obradjeno testo pokrite kesom i krpom i ostavitie na toplom da se udostruči.

Istresti na sto koje ste pobrašnjivili i uviti ga u dužu  kiflu. Iseći testo na 6 jednakih  komada (izmeti na vagu) pa ih rukama obradi oblikujući loptice.

Pokriti folijom i krpom da odmore 10 minuta. Malo rukama rarazvuču testo kao manji tanjirić pa uviti u rolnicu da krajevi budu uži. Spojene krajeve ruka spojiti. Redjati u pleh.

Oštrim nožem ili novim žiletom malo zaseći hlebčiće na 5-6 mesto na površini pa pokriti i ostaviti da odmaraju 20 minuta. Žumance umutite sa kašikom mleka ( može i samo mleko) i premazati.
 Posuti krupnom solju. Peći na 200 stepeni C oko 30-35 minuta Ako želite mekši hleb uvite u krpu, ako želite hrskav ostavite samo da se ohladi. Najlepši miris domaćeg hleba…Uživajte!