Penasta lisnata pogača koja vas neće ostati ravnodušnim…prelepa


Potrebno je:
 
450 ml. mleka
20 gr kvasca
oko 800 gr brašna
50 ml. ulja
1 jaje
1 kašičica šećera
1/2 kašičica soli
maslac ili margarin omekšan
1 žumance za premazivanje..susam
 
Priprema:
 
U mleko rastopiti kvasac, dodati šećer i ulje, brašno, so i zamesiti fino glatko mekše testo. ostaviti da odmara 30 min. Izdvojiti 4 manje kugle oko 180 gr. oblikovati rukom pa staviti loptice na sredinu podmazanog pleha.
 
 Izdvojiti opet 4 ali manje loptice  od prvih pa svaku razviti veličinu tanjira. Svaku premazati maslacom ili margarinom. Staviti jednu preko druge pa još razviti oklagijom. Ponovo premazati zadnju  i uviti u rolnice sa jedne i druge strane jedna drugoj u susret. Preseći na pola. 

Dobili smo dve tanje rolnice koje presečemo na pola i upletremo kao kike koje obavijemo loptica u plehu. Na isti način premazati 4 razvije loptice stim što razvijeno testo sečemo unakrst a svaki trougao po malo po sredini a uglove provučemo kroz otvore i trouglove redjamo izmedju lopti u plehu. 

Vrhovi idu spolja a širi deo u sredinu. U sredinu pogače možete staviti mali lopticu ili napraviti ružitcu od testa. Premazati žumancetom i posuti semenkama susama. Uključiti rernu na 200 pa smanjiti na 180 stepeni C. Peći pogaču 45-50 min, pa je pokriti krpom. Vrhunska tako mekana korica joj krcka
https://www.youtube.com/watch?v=3FT2W6M1M1w