Bakina kuhinja- pogača za poneti na svečanost  uživajte u svom remek delu

Sastojci
400 ml mleka
100 ml mlake vode
20 gr svežeg kvasca
700 -750 gr brašna
1 jaja
1 kašičica šećera
malo soli
maslinovo ulje za premazivanje listova testa
žumance za premazivanje
malo susama
kima..krupne soli
 
Priprema:
U vodi izmrviti kvasac dodati šećer pa kad zapeni sipati u činiju i dodati jaje i umutiti žicom. Dodati mleko i polako brašno  so, da se dobije mekše testo glatko (oko 700 -750 gr) brašna .Testo ostaviti da odmori 30 min a onda ga istresti na radnu površinu.
Od testa iseči 9 komadića, 8 iste veličine, jedan da je malo manji.
Svaki deo testa razviti na oko 16 cm. u prečniku. Slagati po 4 lista jedan na drugi, svaki list premazati maslinovim uljem osim poslednjeg.
Malo rukama pritisnuti pa ga iseći na 8 trouglova ali ne sasvim oko 2 cm ostaviti od obruča Zarezati svaki trougao pa špic provući kroz prorez  i  vratiti nazad  u pleh prema ivici  tepsije  veličine 27 cm u prečnuka.
Razviti i druge 4 loptice seći se na 8 trouglova ali sad se seče do kraja Takodje zaseći kao i prvi deo  stim što se trouglove redjaju izmedju savijenih  delova testa tako da se ravni deo stavlja prema centru a špic ka ivici. Zadnji deo  napraviti lopticu i staviti u sredinu. Pokriti da poraste pa premazati žumancetom u koji ste stavili 1 kašiku mleka i ulja..Posutu semenkama. Prelepa…
Peći u prethodno zagrejanoj rerni na na 180 stepeni oko 50 min.Pred kraj pokriti folijom da ne  izgori gornji delovi..Uživajte u Vašem remek delu..