Bakina kuhinja- noćna slatka starinska pogača

Bakina kuhinja-noćna slatka starinska pogača

 Evo jedne veoma stare pogače noćna pogača. Zašto taj naziv? Pogača kad se uvije u pletenicu i stavi u pleh pokrije se i ostavi na hladno celu noć i ujutru ide u vruću rernu. Kad ukućani ustanu miriše sjajna mekana mirisna pogača. Da to je pogača naših baka i sačuvaj te je od zaborava.

 
Potrebno je:
450 gr brašna
100 ml mleka
2 jaja
15 gr kvasca
2 kašike šećera
korica limuna
1 vanilin šećer
2 kašike masti
soli
 
Priprema:
 Umutiti jaja kao za biskvit sa šećerom dodati rastopljeni i nadošli kvasac. Dodati koricu limuna vanilin šećer. brašno, i so. Umesiti glatko mekše testo i ostaviti da raste na sobnoj temperaturi oko 30 min.Za to vreme mast isprati u 4 hladne vode .
 
 
 
Naraslo testo podeliti na 3 dela jenu malu lopticu za sredinu i dve veće jednake. Veće razviti jako tanko koliko god može. Premazati sa mašću i posuti suvim groždjem uviti u rolat i rukama još malo razvući. I drugi tako . 
 
 
 
 
Spojiti kraj jedne i druge i ispelesti pletenicu. Ubaciti u podmazan pleh ili obložen pek  papirom. 
 
 
 
Najmanju lopticu takodje razviti premazati  i posuti suvim groždjem uviti sa suprotnih  i preseći na sredini pa i nju isplesti i saviti u krug i staviti na sredinu. 
 
 
 
Ostaviti  na hladnom pokriveno po mogustvu celu noć i sutra ujutru ispeći. 
 
 
 
 
Ja nisam  čekala celu noć već  1 sat čim je narasla peći na 180 stepeni C oko 45 min. 
 
 
 
Fantastičnog ukusa.
 
Napomena:
Pošto pogača sadrži šećer mora se voditi raćuna da se pokrije na vreme pri pečenju jer brzo hvata da ne bi izgorela. u vrhu…