Bakina kuhinja – komentari vredni pažnje

Ružica Marušić
Sigurno ste mnogo puta culi za pojam zavisnost…i odmah pomislimo na narkotike-droge.E,nije strucnjaci kazu da je od toga gora zavisnost od interneta.Pomislih kojesta.
Dobro,nema sumnje da nam je internet u velikoj meri olaksao zivot,ali doveo i fo niz drugih problema….zavisnost
U to sam se uverila,juce kada nije bilo ceo dan interneta.Ccccc….e Ruzice ipak priznaj sebi da si u neku ruku ipak zavisnik od interneta,pa dobro jesam malo.
Kad volim kanal „Bakina kuhinja“,volim baku..jer uvek barata obicnim svakodnevnim namirnicama,a opet napravi nesto super..i obicno i neobicno a tako dobro i ukusno.
Porodica,smeh i mirisi sveze ispecenog testa,kolaca,kuvanih jela su sve sto treba da se hladni zidovi pretvore u dom.
Recepti jedne jake,uporne i pozitivne zene,cije vedro i nasmejano lice svako jutro gledam dok ispijam solju tople kafe…svedok sam jednoj nesvakidasnjoj snazi u nekome kome uprkos svemu u zivotu,izmami osmeh i dobro raspolozenje.
Ta baka Jelina,snaga,vera i istrajnost,meni deluje skoro nestvarno.Ali jeste stvarno….baka Jela nas svako jutro budi svojim toplim umilnim glasom.Ona je uvek doterana,lepa kosa, divne negovane ruke koje cuda stvaraju.
Ona veruje nama,kako nas je nazvala svojim „pcelicama“.Ona neizmerno voli svog deku,svog saputnika u zivotu i saradnika u poslu…ona brine o njemu,sprema mu dorucak,rucak i divne slatkise koje on neizmerno voli.
I uvek iz njene kuhinje, zamirise ljubav.
Kacamak,je ovoga jutra zamirisao iz bakine kuhinje.Mi ga kuci svi volimo i cesto ga pravim.Ovako u kombinaciji sa duvan cvarcima je prava poslastica s obzirom da svi volimo cvarke. I danasnji bakin recept je odlican a da se uverimo u to,probajmo ga i napravimo.
Volite svoje bake,mnoge od nas su vodile kroz detinjstvo u zivot.One bake,zude za nasom ljubavlju i paznjom.Kada ih ne bude shvaticemo i da je jedan deo nas otisao sa njima.
Dragi moji bako,deko,pcelice moje saljem vam pozdrave i zelim prijatan dan..a bice lep i suncan.
Dženana Selimović
????????Vaša sreća, neka se poveća ?????
Uz bakin kacamak, sreći nema kraja… …
Kod moje none na meniju je pura bila obavezna jednom sedmično. Okupljanje je bio događaj za pamćenje. Ona veselog duha….uvjek je govorila.
Nije se rodio koje vama ugodio. Haha ?. Jedni su voljeli s kiselim mlijekom drugi sa dimljenim širom, treći sa slatkim mlijekom……
Ja kacamak volim od brašna iz vodenice… Sa kiselim mlijekom i dimljenim sirom ili patmezanom bilo da je brašno bijeoi ili žuto. Prenijela sam to i na svoju djecu koja rado jedu puru…jednom u sedmici obavezno.
Ljubim ? baku deku i sve pčelice mile ma gdje bile!!!!!
????????????

 

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Koji dorucak! Ovo je nesto najbolje sto se I u boljim restoranima narucuje.??????
Pricu nam uvek nadjes vrlo poucnu, I procitas. Ko je shvatio, shvatio je, a ko nije shvatice kad mu se izmakne jos neka grana.
Neka ovo jutro donese Baki I Deki mnogo osmeha na lice.????
Prijateljima uspeh u poslu, ucenju, gajenju decice I unucica, a penzionerima lep I suncan dan
Milka Medicina

Neznam koliko cemo jos uzivati u ovom toplom, za ovo doba godine, vremenu; ali znam i uvjerena sam da svima pase bilo zbog radova koje moraju obaviti prije zime; bilo iz ciste uzivancije u ovom divnom vremenu prosaranom jesenskim nitima, bojama zlacanog spektra i plodovima vec uhodane jeseni…Domacice; ako vec nisu, pripremaju zadnje tegle zimnice, pospremaju se ubrani plodovi s polja, upotpunjuju zalihe za dugo, hladnu i jednolicnu zimu…koja opet ima svojih „ledenih“ drazi...
Iz osobnog iskustva mogu reci da sam kao dijete jela i od bake i od mame kuhanu puru sa “ kiselinom“, tj.jogurtom, zatim bi ponekad dodali przenu slaninu ilj cvarke…Tada bas nisam bila odusevljena, jer je bilo cesto; a danas obozavam najvise sa jogurtom ili rastopljenim i uprzenim maslacem…Taj miris mi je fascinantan…
Tvoj prefini i preukusni kacamak, je prava delicija, zanemarujuci kalorije jer moze, kako si navela, i bez tih dodatnih sastojaka; bit ce jednako ukusno, a manje kaloricno i masno.
Evo, jednog od razloga…zasto, dragi moji, pratiti bakin kanal…uvijek su tu i prava narodna, pomali zaboravlj.jela, bacena u drugi plan…jela dostupna svima, i u nacinu izrade i u mogucnosti nabavke…jela koja imaju dusu, koja govore“ stotinu jezika“…Svako jelo koje baka spremi, zacinjeno je s ljubavlju, dozirano s mjerom i zasladjeno s nekom toplom, poucnom ili srceparajucom pricom!
Hvala, baki na tome….pozdrav svima!!!??


Joka Živković