Bakina kuhinja – štrudle bliznjakinje

Bakina kuhinja – štrudle bliznjakinje

Ako razmišljate kako napraviti štrudlu na malo drugačiji  način,  možda vam ovaj recept posluži za inspiraciju. Reč je  zapravo o duploj štrudli, punjenoj sa nadevom od maka i oraha. Možda  izgleda komplikovano, ali vrlo jednostavno se priprema i vrlo efektno će izgledati u preseku. Uživajte u svakom zalogaju ove štrudle neodoljivog izgleda i ukusa.

 
Potrebno je:
Za testo:
300 ml. mleka
2 jaja i 1 žumance
20 gr. kvasca
400-500 gr brašna
malo ulja
korica limuna
1 kašičica šećera..malo soli
 
Za fil:
200 gr ml. maka
200 gr ml. oraha
100 gr suvog groždja
 
Šećer za fil po želji
 
Priprema:

 

 

Rastopiti kvasac u malo mleka dodati šećer, jaja , malo ulja brašno, korica limuna soli i zamesiti srednje glatko testo. Ostaviti da odmori do 30 min. a zatim razviti za prst debljine  u pravougaonik. U mleven orah i mak dodati šećera po želji i po 50 gr suvog groždja i vrlo malo vrućeg mleka da se mak i orah mogu razvući tj. premazati po testu. 

 
 
 
Na razvučeno testo sa gornje strane namazati mak do manje od polovine testa ostaviti prazno za 2 prsta pa namazati orah i njega lepo namazati na testo. 
 

 

Krenuti od gornjeg dela testa i uvijatui u rolnicu do polovine, a zatim od donje uvijati namazane orahe i sastaviti rolate u sreduni. Pleh podmazati ili staviti pek papir. Staviti našu štrudlu u pleh pokriti i ostaviti 15 min. na tolom. 
 
 
 
Namazati žumancetom i peći na 200 stepeni C 40 min. Na polovini pokriti hartijom da ne izgori. Pečenu pokriti krpom da se potpuno ohladi i seći i sladiti se… Morate priznati da je fantastična, mekana kao duša a mirisna..mmmm…