Bakina kuhinja -punjena lisnata pita sa domaćim korama

Bakina kuhinja -punjena lisnata pita sa domaćim korama

Ako biste želeli da napravite domaću  pitu, a niste baš  majstor  za razvlačenje klasičnih  kora napravite pitu sa lisnatim korama od dizanog testa. Fine, lisnate i hrskave  korice, punjene filom od praziluka i sira. Potrebno Vam je vrlo malo sastojaka, a pita je stvorena da se zavoli na prvi zalogaj.

Potrebno je:
Testo:
15 gr kvasca
200 ml. jogurta
100 ml.mleka
1 k.k. šećera
2 jaja i 1 žumance
600-700 gr brašna
so

 

Nadev:
1 praziluk
50 ml. ulja
200 gr. tvrdog sira
200 gr.margarina
so, biber,suvi začin
3 čena belog luka


Priprema:
Kvasac potopiti u mlako mleko, dodati jaja šećer, jogurt, brašno ,so i zamesiti glatko testo ne mnogo tvrdo ostaviti da odmara 30 min. Praziluk iseći na tanke kolutove i propržiti na ulju, dodati začin, biber beli luk seckan i so. Testo kad naraste obraditi rukama i izdvojiti 9 loptica.







 Prvu lopticu razviti veličine tepsije ( 24 sm.)  i premazati je otopljenim margarinom.Staviti u podmazanu tepsiju. Razviti drugu i treću lopticu koju isto tako premažemo i stavljamo jednu preko druge. 


Na treću koru koju smo dodali dodamo pola izdinstanog i proprženog praziluka i polovinu izmrvljenog sira.
Zatim opet razvijamo tri kore i mažemo margarinom i na treću dodamo drugu polovinu luka i sira. Razvijamo i mažemo i zadnje tri kore i stavljamo preko nadeva . I treću odozgo premažemo margarinom. Pitu isečemo na kocke veličine kolike želimo. Umutimo žumance i malo premažemo. 









Ostavimo 15 min da malo poraste i pečemo na 180 stepeni C 40-45 min. Sjajna je. Seći kad se malo prohladi..Uživajte  !