Rolat od mlevenog mesa

Rolat od mlevenog mesa

Urednik ovog recepta je takodje jedna baka a zove se Ana Soso
 
 Potrebno:

1,5 kg mljevene svinjetine ili miješanog mljevenog mesa
1 jaje
3 deblje šnite starog kruha
3 kisela krastavčića
2 luka
5-10 dag suhe slanine ili pancete
vegeta
sol
papar
3 žličice slatke crvene mljevene paprike
2 žlice kosanog peršina
Osim toga:

5-6 kuhanih jaja (za punjenje)
Priprema:

Nasjeckani luk i suhu slaninu pržiti na malo ulja.
U većoj posudi pomiješati mljeveno meso, 1 jaje, kruh namočen u  mlijeku pa ocijeđen rukama, sitno narezane krastavčiće, prženi luk i  slaninu, peršin te začine. Rukama dobro sve izmiješati dok se masa ne  ujednači.Uviti sa tankim listovima slanine
Na veći komad alu folije posipan krušnim mrvicama rukama nanijeti  pripremljeno meso i ravnomjerno ga poravnati u oblik pravokutnika. Po  sredini rasporediti kuhana jaja, jedno do drugog. Uz pomoć folije  pažljivo spojiti rubove šruce kako bi jaja ostala unatar savijače.  Prstima dobro pritiskati rub kako bi se meso spojilo.U međuvremenu u veću tepsiju sipati oko 1,5-2 dl ulja i zagrijati ga u  pećnici da bude vrelo. Na tako zagrijano ulje a uz pomoć folije  prebaciti štrucu u tepsiju na onu stranu na kojoj je spoj. Na taj način ćete  izbjeći da se pečenje ‘rastvori’ prilikom pečenja i da jaja ostanu  unutar štruce 
Cijelu štrucu odmah uz pomoć žlice preliti vrelim uljem i peći u  početku prekriveno alu folijom a kasnije bez nje u pećnici na 200℃ sve  skupa oko 1 sat. Svako malo izvaditi pečenje iz pećnice i zaliti ga  sokom od pečenja. Nakon prvog vađenja štruce iz pećnice uliti u lim i 1  dl bijelog vina pa nastaviti peći i preljevati tim sokom pečenja.
Štruca je gotova kad lijepo porumeni.
Pečenje izvaditi iz pećnice i pustiti 10-tak min da počiva i tek  tada ga rezati oštrim nožem na tanke šnite. Oprez prilikom rezanja kako  se meso ne bi razilazilo i kako bi se jaja lijepo razrezala.
Poslužiti uz prilog po želji. Nama je odlično pasao pečeni krumpir sa  mrkvicom iz pećnice, ali isto tako paše i pire krumpir koji možete  zaliti uljem i umakom od pečenja. Još malo zelene salate i ručak je  serviran!


Napomena:  Rolat možete staviti i na papir za pečenje, manja je opasnost da se zalepi.
Prijatno!